top of page

Skötselråd

Hur du på bästa sätt tar hand om din tatuering

Du har precis avslutat en tatuering/sittning hos mig och en stor del av arbetat är färdigt. Det som återstår nu är själva eftervården som också är en avgörande faktor till tatueringens slutresultat! 

  • Behåll plasten på som ni får hos mig i ca 3h.


  • När plasten är av tar du en dusch (inte för varm eller kall) och tvättar av tatueringen med mild parfymfri tvål så den blir helt ren runtom och på sin yta.


  • Den ska sen torka ut i minst 12h och det behöver gå 3h innan du går och lägger dig. Går du och lägger dig kl 22 behöver du ha duschat senast kl 19. Såret behöver stänga sig och få en skyddande hinna mot bakterier och smuts, då är risken mindre att tatueringen fastnar i dina lakan och rivs upp under natten. Sov i ren bäddad säng. 


  • Smörj sen med Bepanthen 1-2 gånger om dagen (morgon/kväll).


Det viktigaste att tänka på vid smörjning är att du har tvättat händerna noga innan du applicerar salva. Du ska försiktigt stryka på ett tunt lager och har du inte tillgång till tvål och vatten alternativt handdesinfektion är det bättre att vänta med att smörja.

Ett bra tips är att i god tid börja ta hand om ditt dagliga intag av zink. Får man i sig för lite zink påverkas kroppens förmåga att läka sår. Med andra ord, Zink är bra för din sårläkning. Detta kan du enkelt söka information om på bl.a. Livsmedelsverket och det bästa är att ha startat en tid före din läkningsprocess.Bör undvikas:


  • Låt ingen annan röra tatueringen under läkningsprocessen. Undvik direkt kontakt med andra tills den är läkt, det gäller även djur.


  • Träna inte den första veckan.


Detta är för att hindra att svett stannar kvar under eventuella skorpor eller i salvan. Man vill inte heller råka sträcka ut huden med rörelser som kan orsaka sprickor.

  • Utsätt inte din nya tatuering för direkt solljus eller solarium i minimum 14 dagar.


  • Bada inte i hav, sjöar eller allmänna pooler, bassänger, vedtunnor i minst 14 dagar. Kan du hålla tatueringen ovanför vattenytan går det bra i eget badkar.Följer du dessa råd tillsammans med tidigare skrivna direktiv är de flestas läkning klar inom 10-14 dagar. 

Skötselråd: Text
bottom of page