Skötselråd

Du har precis avslutat ett konstverk med mycket tid och tanke bakom. Nu återstår själva läkningsprocessen och eftervården av din tatuering. Som är viktig för tatueringens slutresultat och hållbarhet. En tatuering är färdig först när den är helt läkt, och en del av det arbetet lämnas i dina händer.

Follow Us

  • Facebook
  • Instagram

Första Dagen

Du kommer få en skyddande plast som du ska låta vara kvar i 3-6h. Ställ dig sen i duschen så att både du och din tatuering blir helt rena. Tvätta av motivet försiktigt med mild tvål. Duscha inte för varmt, det kommer svida.

Du ska sen torka ut din tatuering i 12-24h, fri från smörja och övrig beröring. Detta gör man för att låta såret stänga sig före man applicerar smörja som bakterier kan få fäste i. 

Läkningsprocess

Efter 12-24h ska du börja smörja din nya tatuering med en mjukgörande salva. Jag rekommenderar Bepanthen som finns att köpa på apoteket. Detta gör du endast 1-2 gånger om dagen med ett tunt lager. Tänk på att varje gång du vidrör din tatuering riskerar du att föra in smuts och bakterier. Tvätta alltid händerna noga före du smörjer, och tänk less is more. Kroppen är otroligt duktigt på att ta hand om sig själv!

Oroar du dig eller ser tecken på en infektion är första steget alltid att sluta smörja hela motivet.

Att Tänka På

Under läkningsprocessen finns det vissa saker man bör undvika för att uppnå bästa resultat och förhindra infektion.

  • Träna inte under den första veckan.

  • Utsätt inte din tatuering för direkt solljus eller solaruim i minimum 14 dagar.

  • Bada inte i hav, sjöar, allmänna pooler, bassänger eller badtunnor i minimum 14 dagar. Kan man hålla sin tatuering utanför/ovanför vattenytan går det bra i eget badkar.